LOADING

Type to search

Lösenordets komplexitet spelar mindre roll enligt ny forskning

Lösenordets komplexitet spelar mindre roll enligt ny forskning

Share

Nu visar ny forskning att det allra bästa för ett säkert lösenord inte alltid är att blanda siffror, stora och små bokstäver samt specialtecken. Istället är det längden på lösenorden som är det avgörande. Enligt Marcus Nohlberg, informationssäkerhetsforskare vid Högskolan i Skövde är råden kring lösenord dåliga och utan vetenskaplig grund.

Nohlberg menar att vi är lite i stenåldern när det gäller detta, trots att vi håller på med mycket häftigt inom andra områden. Det är Sveriges Radios Ekot, som rapporterar om denna nyhet idag.

En meningslös blandning av tecken glöms ofta bort av oss människor och är knappt svårare för en dator att knäcka, än meningar som betyder något.

Marcus Nohlberg och hans kollegor har gjort djupa analyser och kommit fram till att det bästa lösenordet för de flesta är en fyra ord lång fras, enligt principen 4P. Det innebär att det ska vara privat, personligt, praktiskt och lite provocerande. Man ska skämmas lite för den meningen.

Lösenordet kan vara snuskigt, fula ord eller vad som helst. Men det ska inte vara något som man säger till någon som frågar en.

Teknikfreak har tidigare skrivit flera intressanta blogginlägg kring det här med lösenord.

Hur skapar man ett säkert lösenord?
Skapa ett säkert lösenord med lösenordsprogram

Tags

Relaterade poster

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *