LOADING

Type to search

Är slutet på billiga handeln via Kina här?

Nyheter

Är slutet på billiga handeln via Kina här?

Share
Postnord höjer avgifter på Kinapaket

Att handla prylar billigt från Kina via sajter som Wish, Alibaba och Ali express är oerhört populärt. Enligt Postnord kommer det ca 150.000 paket per dag. Helt enorma mänger det handlar om!

Enligt lag ska man betala moms på varor från Kina, men eftersom myndigheterna har haft olika uppfattning om hur de ska ta in pengarna, har staten gått miste om upp emot en miljard kronor i uteblivna skattepengar per år.

Men nu har man kommit överens om ett upplägg, som går ut på att Postnord kommer att ta ut en administrationsavgift per paket. Normalt sett ligger en sådan avgift på 125kr per paket, men man har inte helt beslutat, vilken det blir för den här typen av paket. Dessutom kommer man även att ta ut moms på varan och den ligger ju normalt sett på 25 procent.

Ni kan därmed själva förstå att en vara som man tidigare kunnat handla jättebilligt för kanske 10kronor från Kina, kommer bli mycket dyrare efter detta. Både Postnord och Tullverket kommer att behöva anställa mer personal i och med denna administrering. Det är dock inte helt klart när dessa nya regler kommer att träda i kraft. Men lita på att Postnord vill att de ska börja gälla så fort som möjligt.

Det finns också ett gammalt system från 1874 då utvecklingsländer skulle få hjälp att dra igång postal verksamhet. Detta avtal gäller fortfarande för post mellan Sverige och Kina. På grund av det kostar det knappt något alls att skicka mellan länderna. Detta har dessa Kina-sajter såklart också utnyttjat.

Vad kommer den här nya avgiften få för konsekvenser då? Jo, jag tror att det kommer att gynna e-handeln i Sverige. Det kommer ju inte att vara lika fördelaktigt att handla på de kinesiska sajterna längre och då kommer ingen vilja göra det mer. Det tycker jag är bra, för det är roligare att handeln vi har här i Sverige används mer!

När det gäller fenomen på nätet så har de en tendens att dyka upp hastigt och slå igenom stort för att sedan försvinna bort helt. Med det sagt kan det mycket väl snart dyka upp något annat sätt att handla billigt från Kina i alla fall. Någon ny aktör som kan kringgå något hinder kanske ser sin chans att tjäna massa pengar. Vem vet, bara framtiden kan utvisa.

När det var så billigt att handla via Kina har många köpt på sig billiga grejer, som de egentligen inte behöver. Det gynnar väl verkligen inte miljön om man säger så? Dels att vi konsumerar så mycket och framförallt att det måste skickas ända från Kina.

Fortsättningen följer helt klart i detta intressanta ämne, så mycket kan vi konstatera.

Tags

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *