LOADING

Type to search

Billigt sätt att fixa musik i alla rum hemma

Tags: ,

Billigt sätt att fixa musik i alla rum hemma

Share

Att kunna fritt välja att spela musik i varje rum man har hemma är nog något som lockar många. Man kanske även vill ha olika musik i varje rum. Inte så konstigt, eftersom alla har olika smak. Men att kunna få till detta kan kännas både krångligt och framförallt väldigt dyrt. Om man går och kollar efter t.ex. Sonos mycket populära multiroom-system så kostar deras allra billigaste högtalare nästan 2000:- och då är det för en högtalare. Vill man då ha några stycken för sina olika rum springer priset snabbt iväg på riktigt höga nivåer.

Även många andra multiroom-högtalare på marknaden kostar några tusen och ofta kan de stödja olika sätt att koppla upp sig på. Vissa kopplar man upp sig via Airplay och vissa med hjälp av bluetooth. Kanske har man köpt en fin högtalare för några år sedan och då kanske den inte stödjer multiroom-funktionen.

En billig och smidig lösning för detta är att köpa en Chromecast Audio. Den är som en liten puck, som behöver anslutas med en strömsladd i väggen och sedan en 3,5mm ljudutgång, som ansluts till den ljudkälla du vill spela upp ljudet på. Det går även bra att ansluta med RCA eller optisk sladd. Ljudkällan kan vara väldigt många olika saker. Du kan ansluta en modern multiroom-högtalare, men det går lika bra med en gammal sterio från 80-talet. Bara det finns en ingång där 3,5mm utgången kan anslutas så finns det inga gränser, som stoppar!

En Chromast audio kan du köpa för runt 400:- styck, vilket gör att du nästan får 3st för en tusenlapp. Ju fler du köper desto mer kan du bygga ut ditt ljudnätverk av olika kombinationer. Du kan sedan välja att spela upp ljudet i rum 1,2 och 3. Men om du vill går det även att spela upp 3 olika ljudkällor i 3 olika rum. Det går helt enkelt göra på massa olika sätt. Kravet för att högtalarna ska kunna kommunicera med varandra genom Chromecast är att de allihopa är anslutna till samma nätverk.

För att du ska kunna spela upp musiken du vill höra på din Chromecast, så måste appen du använder för detta ha stöd för Chromecast. Det finns många appar som har det idag, t.ex. Spotify. Dock får jag ofta problem med att Spotify inte hittar samtliga av de Chromecasts jag lagt upp. Här hoppas jag Spotify löser detta i en framtida uppdatering av sin app. Kör man däremot genom appen Sveriges Radio Play fungerar det klockrent.

Chromecast Audio strömmar inte innehållet från mobilen, utan den kopplar istället upp sig mot den aktuella musiktjänsten direkt och strömmar från den utan att mobilen blir inblandad. Därför behöver man inte tänka på att mobilen ens behöver vara hemma i huset, när Chromecast har kopplat upp sig mot den tjänst du vill spela. Oerhört smidigt!

Jag är ganska säker på att du inte kommer bli besviken om du skaffar en Chromecast audio. Risken är stor att du snart köper på dig ännu fler, för att du vill kunna koppla upp ännu fler av dina högtalare.

Tags

Relaterade poster

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *