LOADING

Type to search

Smart matskål kostar mer än den smakar

Smart matskål kostar mer än den smakar

Share

En automatisk matskål för främst hundar och katter låter väl ganska häftigt? Ja, helt klart gör det så. Vi tar oss därför en närmare titt på denna produkt från Xiaomi.

Att packa upp och installera matskålen går smidigt, genom att man följer instruktionerna som finns. Det flyter även på lätt att lägga till skålen i Xiaomi-appen. Sen fyller man på foder i maskinen och kan dosera ut fodret antingen manuellt genom att trycka på en knapp ovanpå maskinen eller genom att ange antal portioner i appen. En portion i skålen ger inte mycket mat, så vill man att det ska finnas ändå en rimlig mängd mat för ens djur, är det inte smidigt att trycka fram flera portioner manuellt i maskinen.

Det går att lägga till alla sina husdjur i appen och mata in uppgifter om vad de heter, vilket djur det är, ras, kön, vikt, födelsedag m.m. Appen kan även presentera statistik över hur mycket mat, som har gått åt per dag. Ett automatiskt schema går även ställa in, så att maskinen fyller på x antal portioner under vissa tider på dygnet. Jag har ställt in detta för att försöka få en bra fördelning över hur mycket mat mina tre vuxna katter ska få. Det funkar ganska bra, men krävs nog att man testar sig fram lite för att det ska bli så optimalt som möjligt. Med andra ord kräver det att man lägger ner en hel del tid.

Jag saknar att maskinen inte kan hålla koll på hur mycket mat det ligger i skålen för tillfället. Då hade man ju lätt kunnat få ett meddelande om att det behövs fyllas på om man t.ex. är bortrest under några dagar. Den håller snarare koll på hur mycket mat det är kvar i behållaren. När det börjar bli ganska lite mat kvar i behållaren syns en röd symbol på maskinen. Den hade man gärna fått meddelande om i appen också, så man lätt hade haft koll där. Appen ger mig bara meddelande om när maten helt är slut i behållaren och då kan det ju vara lite sent att fylla på i värsta fall.

Möjligheten att se hur mycket djuren har ätit på en dag i gram är bra, men när man har flera djur är det såklart svårt att veta hur mycket varje enskilt djur ätit. Jag ställer mig också lite tveksam till hur fräsch maten faktiskt blir efter att ha legat en längre tid i behållaren. Det är ju trots allt fräschast om den får stanna kvar i sin originalförpackning, så länge som möjligt.

Eftersom maskinen innehåller ett antal olika komponenter för att kunna utföra olika saker, slits de såklart med tiden. Appen påminner dig därför med jämna mellanrum om hur länge det är kvar innan de tycker att du borde byta ut tillbehören mot nya för att de ska tjäna pengar.

När man fyller på maskinen blir det att man gör det i en stor mängd. Detta tycker jag för egen del gör att man lite tappar kontrollen över hur mycket kattmat, man faktiskt har kvar i sin säck och jag upplever att maten går åt fortare än den gjort innan. Mina katter äter ofta snabbt upp maten som automatiskt matas ut och får sedan vänta lite på manuell påfyllning via appen. Det gör att de mer slänger i sig maten när den automatiskt kommer ut.

Priset för denna smarta matskål landar på kring 1 300kr och det är ju mycket pengar. Jag tycker inte att det är värt alla de pengarna. Sen får man dessutom räkna med ytterligare kostnader för att tillbehören kommer slitas med tiden och behöver bytas ut.

Sammanfattningsvis är det en ganska bra produkt, som innehåller många finesser, men det blir också dyrt för att skaffa den från första början och sedan behöva byta ut olika komponenter efter ett tag.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *