LOADING

Type to search

SVT och SR förbjuder personalen att använda TikTok

SVT och SR förbjuder personalen att använda TikTok

Share

Den kinesiska videoappen TikTok har ca en halv miljard användare och är därmed en av världens mest nedladdade appar.

TikTok ägs av det kinesiska företaget Bytedance. Med tanke på kopplingarna till Kina misstänker man att användarnas data blir tillgängliga för kinesiska myndigheter.

Nu uppmanas anställda på SVT och SR att inte ladda ner appen eller plocka bort den från sin jobbtelefon.

Detta blir ett problem främst för Lilla Aktuellt där TikTok är deras viktigaste plattform i sociala medier. Programmet har så många som nittio tusen följare och får massa interaktion i kommentarsflödet. De hoppas nu att det går att ordna speciella telefoner för att de ska kunna fortsätta med TikTok.

Indien förbjöd TikTok redan i juni på grund av gränsstrider länderna emellan.

USA är ju i allra högsta grad intresserade utav att förbjuda appen.

Hela misstanken kring spioneringen via TikTok startade i april då en kodare skrev en post i forumet Reddit. Kodaren menade att Tiktok är “skadlig programvara riktad mot barn”. Forumanvändaren på Reddit hade detaljgranskat systemet och hittat hur appen sparade massor av data om hur man rörde sig, ens kontakter, vad man skrev i appen och vilken telefon man gjorde det från.

Samtidigt kan man ju fråga sig varför SVT och SR vill förbjuda TikTok, men inte sätter några förbud mot t.ex. Faceboook. Edward Snowden menade ju att den amerikanska regeringen har tillgång till nästan allt vi skriver genom produkterna Facebook, Google, Apple och Microsoft. Men när det handlar om att bli avlyssnad via USA är det uppenbarligen inte lika farligt som när Kina gör det?

Vad tycker ni? Kommentera gärna nedan.

Tags

Relaterade poster

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *