LOADING

Type to search

Hur ska man tänka efter Facebook-skandalen?

Hur ska man tänka efter Facebook-skandalen?

Share

Den senaste tiden har det varit väldigt mycket snack om Facebook och företaget Cambridge Analytica, då det avslöjats att de samlat in personlig information om 50 miljoner Facebook-användare. Den här informationen har sedan använts för att bland annat hjälpa Donald Trump att vinna valet 2016 samt vid Storbritanniens omröstning om Brexit.

När en sådana här sak uppmärksammas blir det mycket diskussioner kring hur man bör agera på Facebook. Hur ska jag tänka och ska jag kanske rent av ta bort mitt konto hos dem? Det är många som har gått den vägen att ta bort sitt konto och det har t.om. skapats en hashtagg #DeleteFacebook.

Här följer tre tips på grejer att tänka på. Går du igenom dessa grejer kommer du att kunna känna dig mer säker på Facebook.

Hur ser min annonsprofil ut på Facebook?

Att Facebook redan vet massa grejer om oss är ingenting nytt. Vi skriver ju in information om oss på våra Facebook-konton och de får också massa information om hur vi beter oss på Facebook. På så sätt kan de lära känna oss ännu bättre för att veta vilken typ av reklam, som lämpar sig allra bäst att servera i flödet, för att sannolikheten ska bli större att vi vill klicka på den, gilla etc. Man kan gå in och se vilken typ av profil Facebook satt på en, genom att klicka på den lilla nedåtpilen i övre, högra hörnet. Välj sedan “Inställningar”. På den nya sidan som då laddas fram väljer du i vänstermenyn “Annonser”.

Är det något du inte vill dela med dig till Facebook av denna information? Ja, då kan du välja att stänga av det på denna sida.

Du bör såklart även gå igenom det som du skrivit in om dig själv på din profilsida och vad du publicerat för inlägg på din sida. Fundera över om det är något som ska tas bort.

Vad vet apparna på Facebook om mig?

Har du varit inne och godkänt att appar ska kunna få reda på info om dig? Det kan t.ex. vara om du gjort ett quiz eller liknande. Men även om du låtit en app ta del av din Facebook-information. Ett väldigt gott råd är att inte göra de här quizen som kommer lite då och då. Det man inte tänker på är att man ger företaget bakom tillgång till massa information om sig själv.Information som de sedan kan använda i andra marknadsföringssyften. Sluta med dessa helt enkelt.

Det går enkelt att se vad man låtit dessa appar ta del av för information genom att klicka på den lilla nedåtpilen i övre, högra hörnet. Välj sedan “Inställningar”. På den nya sidan som då laddas fram väljer du i vänstermenyn “Appar”. Kolla igenom vad du har lämnat ut för info här och städa igenom den.

Var kritisk mot information!

Detta gäller egentligen för allt du hör och läser någonstans, att man ska vara källkritisk. Men risken för att råka ut för fake-news är såklart extra stor på Facebook. Risken kommer också vara extra stor inför den kommande valet i Sverige nu i höst 2018. Om det är någon som har möjlighet att påverka utgången, genom samma metoder som användes i USA och England, så kan vi räkna med att de kommer försöka här också.

Tänker jag lämna Facebook?

För några år sedan var jag väldigt trött på Facebook och hade tankar på att lämna det, eller åtminstone inte kolla det dagligen. Sedan man lanserade alla dessa grupper tycker jag man är mer inspirerad att använda Facebook. Man kan ju hämta så mycket kunskap i dem och även träffa likasinnade, som gillar samma intressen.

I början var Facebook, väldigt mycket ett ställe där man skulle dela bilder från sin vardag. Nu kommer det ju så mycket mer i flödet och det tycker jag är intressantare. Jag gillar att läsa spännande artiklar, som mina vänner delar.

Att det har blivit så osäkert med vem som har tillgång till min information känns såklart lite skrämmande. Dock tänker jag att jag inte lägger ut sånt som jag inte vill att någon annan ska kunna ta del av.

Man har ju en hel del av sina vänner på Facebook och det är ett naturligt sätt att få se lite vad de gör. Tror det skulle kännas lite konstigt att sluta kolla också.

Självklart finns det en gräns för vad man skulle tolerera innan man faktiskt säger upp sitt konto, men den tycker jag inte är nådd än för min del. Om ni följer mina råd som jag räknat upp ovan, så kan jag lova att ni kommer att kunna känna er säkrare.

Tags

Relaterade poster

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *