LOADING

Type to search

Sockerfria dagen den 12 oktober livestreamas

Sockerfria dagen den 12 oktober livestreamas

Share

Alla vet att socker är någonting som inte är bra för hälsan. Trots det äter de flesta av oss stora mängder socker varje år, allt fler får diabetes och vi lider av livsstilssjukdomar kopplade till för stort sockerintag. Vad krävs då för att vi ska äta mindre socker?

– Vi måste framför allt börja äta riktig mat, säger Ewa Meurk som är initiativtagare till den Sockerfria dagen tillsammans med Babben Larsson och Bitten Jonsson. Ewa Meurk är även grundare av Elitista, en del av Deversify, som arrangerar evenemanget.

Vi vet alla hur starkt sötsuget kan vara både i vardagen och vid fredagsmyset framför tv:n. Ofta ger vi vika för frestelserna och tar en bulle på jobbet, en godispåse på kvällen och vi tänker inte på mängden socker i sötade drycker. Enligt Ewa Meurk, funktionsmedicinsk terapeut handlar det om att vi får i oss för lite näringsriktig mat och därför blir vi sugna på socker i stället för att vara mätta och ha gott om energi.

En helt sockerfri dag

De flesta av oss har hört talas om Earth Hour, att vi ska släcka våra lampor och spara på elen en gång per år för att ta ansvar för klimatet. Nu är det även dags för att vi tar ansvar för vår hälsa enligt Ewa Meurk:

– Vi instiftade den Sockerfria dagen den 12 oktober för att vi ska under en dag undvika socker i största möjliga mån. En prova-på-dag för vissa och för en del en start på en helt ny livsstil. Det handlar inte bara om att gå ned i vikt, det handlar om svenska folkets hälsa.

Trenden att minska på sockret har gått i vågor under de senaste årtiondena. Exempelvis blev Atkins-dieten stor under nittiotalet sedan kom LCHF-dieten (Low Carb High Fat) att blomstra i Sverige under 00-talet. Båda syftade till att minska på intaget av kolhydrater och därmed också sockret.

Vad är syftet med en sockerfri dag?

– Många vill sluta med sockret helt i deras kost medan en del vill lära sig mer hur sockret påverkar våra kroppar. Jag har både personlig och professionell stor erfarenhet av hur stor effekt sockret har på våra kroppar. Efter att ha föreläst och skrivit en bok om ämnet ville jag nå ut till ännu fler, därför skapades den sockerfria dagen 12 oktober, säger Ewa Meurk.

Vad händer under dagen?

– Vi har ett event på Epicenter i centrala Stockholm under dagen med flera intressanta talare inom ämnet, bland annat talar Babben Larsson om hur hon övervann sitt sockerberoende, Ann Fernholm som driver Kostfonden och är vetenskapsjournalist och Johannes Cullberg som är en av Sveriges största hälsoinspiratörer i sociala medier. Du kan även följa dagens alla talare och aktiviteter via livestreaming

5 handfasta tips till ett mera sockerfritt liv!

Sluta att dricka läsk som innehåller socker och även juicer som innehåller mycket fruktsocker.

Börja läsa innehållsförteckningar på maten du köper och som du redan har hemma – jämför och undvika dem som innehåller mest socker.

Byt ut bröd och bullar mot nötter, mörk choklad (gärna minst 85 % kakao), bär som hallon och björnbär, ägg och generellt mer fett.

Gör det tydligt för din omgivning att du försöker minska på sockret av hälsoskäl, du behöver inte motivera det mer än så.

Läs på mer om kost och näringslära på exempelvis www.dietdoctor.com, i boken Bli din egen hälsoingenjör skriven av Ewa Meurk eller sök på LCHF och lågkolhydratskost.

För att läsa mer om den Sockerfria dagen besök www.sockerfriadagen.se där finner du även biljetter och vilka talare som är med under dagen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *