LOADING

Type to search

Jobba på distans: må bättre och få mer gjort

Jobba på distans: må bättre och få mer gjort

Share

Många mår mentalt bättre och jobbar dessutom effektivare, när de gör det på distans. HSEQ-experten Elaine Breske Hirscher är en av dem.

Hon driver två företag – dels Cquence Management som är specialiserat på just HSEQ, vilket står för Health Safety Environment Quality. Dels driver hon Certain Stable & Breeders, som är ett travhäststall med träning, tävling och uppfödning. 

Jobbet med HSEQ går ut på att göra allt hon kan för att riskminimera att någon blir skadad, antingen det är fysiskt eller mentalt på arbetsplatsen. Elaine Breske Hirscher jobbar på distans från bostaden i Sigtuna två dagar i veckan och på ett bygge i Norrland tre dagar.

Hon anser att det är viktigt att kunna arbeta på distans, att vi har förmågan och förmånen att göra det. 

Det är många som vittnar om att de mår mentalt mycket bättre nu, när de kan jobba hemifrån. 

– De kanske sparar fem timmar om dagen för att de slipper sitta i bilkö. Kan de lägga de timmarna på sin familj istället, får de dessutom mindre dåligt samvete.

När Elaine Breske Hirscher kan jobba både hemifrån och på plats, mår hon själv bättre. 

– Jag är inte alltid så öppen, glad och positiv och vill ha en massa människor omkring mig. 

Dessutom tycker hon att det är effektivare, eftersom hon hinner mycket mer hemma

– Jag är väldigt disciplinerad när jag jobbar hemifrån. Och jobbar precis lika mycket, kanske mer, när jag är hemma, säger hon med eftertryck. Däremot är det inte alla i hennes omgivning som förstår att hon jobbar när hon sitter hemma. Då gäller det att utbilda sin omgivning.

Andra tycker att det är väldigt jobbigt att jobba hemifrån. De har mått dåligt under pandemin, eftersom de inte har fått träffa sina kollegor. 

– Jag tror att det har varit en nyttig erfarenhet för dem. Att de inser att många av deras kollegor har det tvärtom – det passar inte dem att jobba på kontoret, påpekar Elaine Breske Hirscher.

Många har tvingats gå till jobbet och jobba sina arbetstider. Nu har de fått en möjlighet att bidra ändå, fast de inte behöver vara på kontoret hela tiden. 

– Det är fantastiskt, då får du helt plötsligt en helt annan stuns i din organisation, tycker Elaine Breske Hirscher. Medarbetarna kan göra sitt bästa, eftersom de mår mycket bättre av sin omgivning. 

Anpassa så att det passar fler

Många ledare är osäkra på sina medarbetare när de jobbar hemifrån. ”Oj, oj, oj, nu kanske de gör någonting annat. Slänger in tvätt i maskinen samtidigt som de sitter i ett teamsmöte.” Ja, det kanske de gör men du kan ju maska även om du är på arbetsplatsen. Det är inget som säger att du jobbar fullt ut bara för att du sitter bredvid din chef.  

För dem som inte vill prestera så mycket finns det massor med vägar att undvika det, oavsett om de är på ett jobb eller jobbar hemifrån. 

– Jag är rätt säker på att de allra flesta som arbetar på distans, jobbar mer då, än vad vanligtvis gör, säger Elaine Breske Hirscher.

Tre tips till företag:

Lättare att attrahera rätt kompetens 

Med hybridföretag, det vill säga när vissa är på plats på företaget och andra jobbar på distans, är det lättare att attrahera rätt kompetens. För det är inte alltid arbetssökande har lust att flytta till Sverige eller utomlands. Eller flytta inom Sverige.

Skapa en plattform för gemenskapen

Skapa en plattform så att alla känner att de jobbar tillsammans. Alla kan inte jobba på distans men de som gör det, behöver känna sig som en del av gänget.


Ha regelbundna träffar
Fysiska möten behövs för att skapa riktigt bra team och lära känna varandra. Det behöver inte vara någon stor tillställning, som en kick-off. Det kan räcka med att alla som vill, äter frukost tillsammans en gång i månaden. 

Av Marie Hagberg

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *