LOADING

Type to search

Fler kvinnor välkomnas i bilbranschen

Fler kvinnor välkomnas i bilbranschen

Share

Linda Unghs position som marknadschef för ORA Sverige är ett jobb som både utmanar, inspirerar och utvecklar henne menar hon.  Allt på samma gång! Här berättar hon om sitt arbete i en mansdominerad bransch och hur hon tror att branschen kommer att utvecklas framöver.

Linda började som marknadschef för ORA i januari 2022 och hade innan dess jobbat med två av bilindustrins starkaste bilmärken under cirka fyra år. Det är roligt att jobba med varumärken, samtidigt som det är ett stort ansvar, poängterar hon.

– Det är den här kombinationen som attraherar mig. Varumärkesresan med nya elbilen ORA har precis börjat och vi har ett sikte på volym.. Det är fantastiskt spännande och resan framåt är en rolig utmaning.

Hon älskar att få jobba kreativt, flexibelt, med flera projekt parallellt löpande och att bygga upp något nytt från start. Människor är viktiga för henne och hon månar om goda och nära relationer i alla sina led, såväl bakåt mot tillverkaren som utåt mot våra återförsäljare och slutkunder.

– Visst, en del dagar är oerhört långa och tuffa men oftast har vi väldigt roligt. Vi är ett skönt team som jobbar nära varandra, vår produkt och delar vår gemensamma resa framåt, säger Linda entusiastiskt.

Hur ser du på att du jobbar i en mansdominerad bransch. Vad kan vara en fördel för dig som kvinna? Vad kan vara utmanande?

– Traditionellt sett så har bilbranschen varit fokuserad kring teknik, prestanda och funktion vilket händelsevis drivit ett större intresse bland män. Vi ser elbilen som en ny produkt som styr andra intressepunkter vilket jag tycker är väldigt intressant.

Med nya elbilsvarumärket ORA väljer de att fokusera på mjuka värden som handlar om att göra produkten enkel för kunden, bidra med kunskap om elbilsvardagen, inspirera och lyfta fram bilens sprakande färger, design och säkerhet, tillägger hon.

Jag drivs av att förstå och kommunicera till bilens förare. Personligen har jag inget djupt teknikintresse utan utmanas snarare genom att jobba med vår produkts mjuka värden.

– Vem säger att vi inte väljer en bil utifrån dess design, coola detaljer eller färg? Att bilen ska förse mig med senaste tekniken och vara säker är en självklarhet anser jag. ORA är dessutom utnämnd till den säkraste familjebilen 2022 i sin klass!

Linda tror traditionellt sätt mansdominerade branscher hämtar en fördel när man väljer att ta in kvinnor i sina team för att bredda kompetens, hitta en mångfald och prioritera mjuka värden. Och samma sak omvänt såklart.

Hur tror du att din bransch kommer att se ut i framtiden? Kommer det in fler kvinnor? Vad kan bli effekten av det?

– Som jag sa tidigare så menar jag att elbilen är en ny produkt. Det är en produkt som inte fokuserar på traditionell bilkunskap utan elbilsförarna ställer helt andra krav och här gäller det för oss som är i branschen att följa med.

Linda tror definitivt att vi kommer att se en mer uppblandad bilbransch framöver och kanske kommer vi mötas av lika delar män som kvinnor – ja, helt enkelt en verklighet som speglar vilka som kör bilarna.

Av Nina Jansdotter

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *