LOADING

Type to search

IT-konsultföretaget som gillar diversitet och lever som de lär

IT-konsultföretaget som gillar diversitet och lever som de lär

Share

Diversitet är en viktig aspekt i ledarskap, anser Mikael Nurmi, VD för IT-konsultföretaget Sofigate Aps. Det är bra att ha många olika medarbetare med olika bakgrund och idéer, för då blir besluten bättre, anser han.

Mikael Nurmi själv är som en symbol för det tänkandet – född i Finland, har bott i Malmö de senaste åren och jobbar för ett danskt företag. Tidigare har han även bott i Dallas.

Sofigate har många olika typer av kunder, vilket innebär att uppdragen kan variera väldigt mycket. Ibland är de mer inriktade på affärsutveckling, ibland på teknik. I uppdragen behövs det väldigt ofta olika typer av experter och projektledare. 

– En del kolleger har jobbat med implementation av system och lett den typen av projekt, berättar Mikael Nurmi. Andra har jobbat med process och affärsutveckling, så det finns konsulter med många olika bakgrunder och profiler i våra projekt. 

För att jobba som projektledare är det en fördel att ha utbildat sig inom IT-system, affärsutveckling eller processutveckling. Personlighetsmässigt får konsulterna gärna vara öppna, nyfikna, kommunikativa och gilla att samarbeta med andra personer.

– Med rätt attityd, och med relevant men varierande bakgrund inom teamen bygger vi de bästa idéerna och bästa koncepten till kunderna. Om vi endast anställer folk med likadan bakgrund eller utbildning så blir det lätt att fortsätta tänka i samma banor, man blir blind för andra alternativa lösningar och den innovativa utvecklingen av nya koncept stannar av, påpekar han.

Jag har alltid varit en förespråkare för diversitet säger Mikael Nurmi. Det kommer säkert från att ha jobbat så många år i multinationella organisationer och lett team som bestått av folk från skilda kulturer och med olika bakgrund. Då Mikael jobbade för Nokia i Dallas byggde han upp ett digitalt utvecklingsteam med 40 personer bestående av 9 olika nationaliteter. Den kreativiteten han upplevde i detta team har alltid fungerat som en inspiration för hur han bygger team idag.

Samma principer utnyttjar han nu då han bygger upp ett Öresund team inom Sofigate. Mångsidig bakgrund och olika erfarenheter kombinerat med en attityd att vilja utveckla sig själv och en passion för att vilja hjälpa och jobba tillsammans, det är ett vinnande koncept.

Varför vill man då ha diversitet inom ett team? Kunderna jobbar idag mera globalt och internet har ändrat hur vi ser på världen. Med mångfald inom vårt team kan vi beakta dessa aspekter bättre, förstå kundernas vardag och hjälpa dem bli framgångsrika.

Blir det inte svårare att leda ett team bestående av personer med väldigt olika bakgrund?

– Det är inte alltid lätt att leda ett diversifierat team, lägger han till. Du måste ha ett öppet sinne och vara intresserad av att föra dialogen med teamet. Det kan leda till att det tar lite längre tid att komma fram till ett resultat eller beslut, men å andra sidan blir slutresultatet oftast bättre och teamet förbinder sig också till de beslut som görs.


Mikael Nurmi har själv jobbat på Sofigate i tre år. Innan det jobbade han 11 år som CIO i olika företag, och under den tiden samarbetade han också med Sofigate. Han tyckte redan då att Sofigate hade en trevlig approach gentemot sina kunder, vilket han gillade. Inom Sofigate finns det en vilja att sätta in sig i de problem kunden har, och att i nära samarbete jobba på innovativa lösningar på dessa problem. Dessutom har Sofigate många kreativa koncept som de tar med sig till projekten. Ett exempel är Business Technology Standard. Så när Sofigate kontaktade Mikael kändes det som ett naturligt val att börja jobba inom företaget..

Tillväxtresa i Öresundsregionen

Just nu söker Sofigate projektledare och ServiceNow konsulter inom IT i Öresundsregionen, både i Köpenhamn och i Malmö. Sofigate är intresserad av både mer erfarna och lite yngre konsulter som är på väg in på konsultbanan, och konsulter som är intresserad av jobba i interfacet mellan affärsverksamheten och IT. Det viktiga är mångfalden, olika bakgrund och erfarenhet är välkomna!

Marie Hagberg

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *