LOADING

Type to search

Han lotsar företagen in i AI-världen

Tags: ,

Han lotsar företagen in i AI-världen

Share

Patrik Bergfeldt, är Head of Business Development på Zimply Innovation. Han arbetar med affärsutveckling och strategier i nära relationer med kunder och samarbetspartners. Hans intresse för AI började för några år sedan när han insåg den stora påverkan AI kommer att ha på samhället. Utifrån det intresset skaffade Patrik sig kunskap inom området och började en ny yrkesbana.

Det Patrik förstod ganska tidigt som ekonom, var behovet av djupare kunskaper inom IT och teknik då arbetsmarknaden rör sig kraftigt i den riktningen. AI berör även existentiella frågor som han finner mycket intressanta.

Utöver mina operationella uppgifter på Zimply Innovation studerar jag även AI:s påverkan på samhället, organisationer och arbetsmarknaden, bland annat genom att intervjua intressanta människor inom AI till Innovationsbloggen samt skriver rapporter inom ämnet.

Vad är det mest spännande med det jobbet?

Det mest spännande i mitt arbete är att få hjälpa kunder att använda AI i deras verksamheter, tillsammans med våra djupt kunniga utvecklare. Nyttan och glädjen som det bidrar med är väldigt givande men också intressant att få vara en del av. Det känns verkligen att man är med och skapar värde och är med där det händer, just nu.

Det som däremot kan vara en utmaning är enligt Patrik, är att kunna förklara AI är främst ett komplement som assisterar människor snarare än något som ersätter människor. Det finns de som oroar sig för AI och där är min uppgift att hjälpa till med rätt kunskap.

Utvecklingen inom AI går relativt snabbt, särskilt inom området RPA (Robotic Process Automation) som allt fler organisationer använder. RPA är i sig inte någon avancerad AI, snarare ett förstadie till AI, men ofta en inkörsport till exempelvis maskininlärning. De närmaste åren kommer vi att se fler och fler mjukvarurobotar snarare än fysiska robotar även fast de används mycket inom industrin redan, fortsätter han.

Framtidsspaning

Det viktigaste är, tillägger Patrik, att ha i åtanke att digitaliseringen och automatiseringen har pågått under en längre tid, där de flesta jobben har anpassat sig till den nya tekniken med förändrade arbetsuppgifter. Troligtvis kommer många yrkesgrupper att finnas kvar men det kommer att krävas ibland ännu mer vidareutbildning eller kompetenshöjande aktiviteter.

Där spelar även företagen och den offentliga sektorn en viktig roll med att bistå sin personal. Dock för att känna sig ännu mer säker bör man fundera över sin egna flexibilitet och möjligheter till karriärbyte vid behov. Där är det ett klokt val att inrikta sig antingen inom något som kräver mycket social kontakt och kreativitet eller ett teknikinriktat yrke.

Tags

Relaterade poster

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *