LOADING

Type to search

Lönar det sig att ha timpris på el?

Tags: ,

Lönar det sig att ha timpris på el?

Share

När elpriserna sköt i höjden för några år sedan och var och varannan person blev mer medvetna om sitt elpris, började man höra talas om möjligheten att köpa sin el till timpris. Timpris innebär att elpriset är ett unikt pris just den timmen, för att sedan kunna vara annorlunda nästa timme. Principen funkar oftast, så att det är som dyrast på morgonen när folk vaknar och gör sig iordning för att åka till jobbet, samt på kvällen när man kommer hem och ska laga mat och göra annat i sitt hem igen. På helgerna är det oftast inte så stora skillnader, som på vardagar. En kall vinterdag kan elpriset gå upp riktigt mycket till exempel. Elpriset varierar också mycket mellan de fyra olika elprisområden som Sverige är indelat i. Oftast är elen som dyrast i elprisområde 3 och 4.

Priserna på el man betalar vid timpris kallas för spotpris. Spotpris är det pris som elbolagen betalar för elen på elbörsen. Utöver spotpris på elen tillkommer även kostnader för skatt och avgifter. Troligen kommer du även att betala en månadskostnad till ditt elbolag om du har timpris.

Om du är en person, som kan anpassa din elanvändning till att användas när det är som billigast med elen, kan du absolut spara en del slantar på att ha timpris. Skillnaden blir såklart större ju dyrare elpriset är. Eftersom det finns så många olika saker som påverkar elpriset, är det svårt att säga hur det kommer att utvecklas framöver. Riktigt kalla vinterdagar kan vi dock räkna med att det lär skjuta i höjden.

Har du solceller hemma kan timpris också vara ett bra alternativ. Det är ju perfekt att använda massa el när solen lyser, för då finns det el man kan använda gratis. Resterande säljs ut och beroende på vad det kostar den specifika timmen, kan man utnyttja det om man har möjlighet till det.

Finns det både solceller och batterilagring i ditt hem är det ändå fördelaktigare att ha timpris. Då kan man använda sin el när solen gått ner eller det inte produceras. Beroende på vad elen kostar just då kan det vara extra fördelaktigt. Man kan även ladda batteriet direkt från nätet, när det är som billigast, vilket oftast är på natten. Sen kan man använda den lagrade elen under dagen och på så sätt kapa de höga topparna, som uppstår när elen är som dyrast, t.ex. på morgonen och kvällen. På vintern kan detta vara extra fördelaktigt då elen kan bli riktigt dyr, när det till exempel är en riktigt kall vinterdag. Då kommer dock inte batteriet att räcka speciellt länge, om man inte sitter på ett med väldigt stor kapacitet.

Tags

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *