LOADING

Type to search

Teatern som tog steget ut på den digitala scenen

Teatern som tog steget ut på den digitala scenen

Share

Marie Nyman är teaterchef på Borås Stadsteater. Pandemin har såklart förändrat deras förutsättningar något enormt. Teatrar som konstform sker ju här och nu, i mötet med publiken. Så att kunna göra det de gör i vanliga fall ha sedan pandemins utbrott varit i princip helt omöjligt. Därför har de fått tänka om och anpassa sin verksamhet på sätt som gör att de kan nå ut med scenkonst trots situationen. Här berättar hon mer om deras nya strategi.

De ville hitta sätt att kunna skapa och nå ut med scenkonst trots pandemin. De tror att möjligheten för människor att ta del av kultur är speciell viktig i utmanade tider som dessa.

  • Teater handlar i mångt om mycket om magin som sker i rummet, mellan scen och publik, och den är inte helt lätt att översätta till ett digitalt format, säger Marie.

Det handlar om ett helt annat uttryck och många aspekter som måste justeras för att upplevelsen kunna överföras på bästa sätt. Det handlar egentligen om en helt ny konstform för vår del så vi får helt enkelt testa oss fram och se vad som funkar, tillägger hon.

Vad var det positiva med den första föreställningen digitalt? Vad fick ni för respons?

  • I och med nya behov bli vi tvungna att lära oss nytt. Och när kunskapen ökar kommer det såklart få en positiv effekt även på föreställningarna som spelas på scener.

Dessutom erbjuder det digitala helt nya möjligheter för dem att nå ut till fler, eftersom deras konst inte blir geografiskt bunden till Borås, utan lika enkelt når människor i deras närhet som människor 100-tals mil bort. Det kan också vara ett sätt för de som inte är vana vid att besöka teatern att upptäcka scenkonsten, menar Marie.

Det som utmanar

Det är mycket att lära sig och helt andra professioner som krävs än de som de vanligtvis har behov av, som kompetenser inom filmning och klippning. Men alla yrken som finns på teatern berörs på ett eller annat sätt när en föreställning ställs om till digital. Hon förklarar:

  • Exempelvis så är ljud och ljus som är utformat för en föreställning som möter publik live något helt annat än vad som passar för film.

Nästa föreställning som de kommer att lansera digitalt heter Mors lilla Olle och har premiär den 12 maj. Det är en nyskriven pjäs som bjuder på en fantasifylld och färgsprakande upptäcktsfärd genom skogen full av glitter och musik.

  • Föreställningen riktar sig främst till barn i åldrarna 6-9 år. Den kommer erbjudas till allmänheten via Voyd och dessutom kostnadsfritt till skolor runt om i hela landet.

Vad har du för tips att ge till andra inom kultursektorn som inte ännu har tagit steget ut på den digitala scenen?

  • Vi är ju själva precis i startgroparna med att börja producera digitial scenkonst. Men, en sak vi lärt oss är att tänka digitalt redan från början! Redan i planeringsstadiet för att slippa gå tillbaka och ställa om saker under projektets gång. Och involvera någon som tänker utifrån att resultatet ska bli digitalt.

De kommer att fortsätta producera digitalt innehåll. Som ett komplement till deras scenföreställningar när de väl kan öppna upp som vanligt igen. De ser positiva effekter i möjligheten att kunna nå och angå fler.

  • Och dessutom att det kan vara ett sätt att få fler, som kanske inte är vana vid att besöka teatern eller är så bekanta med scenkonst, att få upp ögonen för teater och på sikt förhoppningsvis besöka oss, avslutar Marie Nyman, entusiastiskt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *