LOADING

Type to search

Så här byter du från analog till digital TV

Tags: ,

Så här byter du från analog till digital TV

Share

I tisdags släckte ComHem ner det analoga nätet för alla sina kunder. Det innebär att det är mängder med kunder, som nu måste byta till det digitala TV-nätet, för att kunna fortsätta att titta på TV-kanalerna.

Hela bytet kommer inte speciellt lägligt, då vi befinner oss i Coronakrisen och TV:n är ett mycket viktigt sällskap för många äldre personer. De gamla måste ju nu i Coronatider hålla sig väldigt isolerade och då blir TV:n ännu viktigare. Dessutom är det troligen de äldre, som kommer ha svårast för att själva klara av att på egen hand, ställa om sin TV till digitala sändningar, istället för det analoga.

Med anledning av detta kommer här en guide, som visar hur du byter från det analoga nätet till det digitala. Kanske kan du med hjälp av denna hjälpa en äldre släkting.

Steg för steg guide om hur du gör bytet till digital-TV

Börja med att byta källan på din TV. Det kan skilja sig ganska mycket mellan olika märken med hur du kommer åt detta. På vissa apparater kan knappen du behöver trycka på heta input, source eller ext m.m. Välj sedan digital-TV. Om du inte hittar knappen, kolla i din instruktionsbok eller kontakta din tv-tillverkare. Du vet att du har hittat digital-TV, om du inte längre ser den rullande texten från ComHem i rutan.

När du bytt till källan digital-TV ska du göra en ny kanalsökning. För att få in dina lokala kanaler i sökningen kan du behöva ange ett nätverks-id för din ort. Lista på nätverks-id kan du hitta här.

Har du lyckats med stegen ovan ska allt vara klart!

Hur gör jag om min TV är för gammal?

Har du en äldre TV och inte kan få in digital-TV? De flesta modernare TV-apparaterna från kring 2008 har en inbyggd så kallad DVB-C-tuner. Om din TV har det kan du visa digital-TV. För att kolla om din TV har detta, titta i instruktionsboken, kontakta tillverkaren eller sök på nätet. Som med mycket annat går det googla fram det mesta nu för tiden.

Om din TV inte har en DVB-C-tuner kan du antigen köpa till en digitalbox till din nuvarande TV eller köpa en helt ny TV. Digitalboxar är inte så dyra och TV-apparater kostar inte heller så mycket längre om du inte vill ha en som är alltför avancerad.

En bra början för att hitta en box eller TV med DVB-C-tuner kan vara att skriva DVB-C i sökrutan på Prisjakt. Då kan hitta detta resultat.

Tags

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *