LOADING

Type to search

Genomgång av olika termer inom TV-världen

Genomgång av olika termer inom TV-världen

Share

Här kommer ett inlägg som går igenom en del termer som man ofta hör inom TV-världen och som kan vara bra att känna till. Om du t.ex. är ute efter en ny TV är det ett bra tips att läsa på kring dessa begrepp för att bestämma vilken modell du ska satsa på.

4K

4K betyder 4000 och syftar då till hur många pixlar som kan visas horisontellt. Ska man vara riktigt petig är det bara biofilmer som klarar att leva upp till det. De flesta TV-apparaterna kan bara ge UHD (Ultra-HD) och det är den teknik, som är vanligast för tv-sändningar. Netflix, YouTube m.m. kan leverera material i 3 840pixlar, men det anses vara nära nog för att få kallas för 4K.

Tidigare angav man alltid antalet pixlar i höjdled och om bilden var sammanflätad eller progressiv. Därav specifikationer såsom 576i, 720p och 1080p. Men nu är det antal pixlar i bredd, som man fokuserar på istället, som t.ex. 4K, 5K och 8K.

Vad är då 8K?

Jo, där får man en upplösning på 7 680 x 4 320 pixlar och detta är helt klart något som kommer att komma i framtiden. I Japan ska 8k-sändningar vara verklighet under OS i Tokyo 2020.

OLED

Förkortningen OLED står för organic light-emitting diode (organisk ljus-emitterande diod). Termen organisk syftar på att materialen som används baseras på kol och inte kisel, själva definitionen för organisk kemi är ju att det ska vara kolbaserat.

Hemligheten bakom OLED kallas elektroluminiscens. Det funkar så att en elektrisk laddning stimulerar ett elektroluminiscent ämne som ger önskad färg: röd, grön eller blå. OLED är egentligen inte mycket mer än två glasskivor med en katod och en anod. Men det räcker inte riktigt utan det behövs även två organiska skikt för att transportera elektroner samt ett mellanskikt som avger ljus.

En OLED-skärm kan vara mycket tunn. Anledningen till det är att det inte behövs massa ljusbelysning bakifrån utan att den fixar det själv i sin egen teknik. Om du t.ex. köper en OLED-TV behöver den egentligen inte vara tjockare än en tavla. De lite dyrare skärmarna på marknaden är t.ex. så tunna över hela produkten.

LG är de enda som tillverkar OLED-skärmar i nuläget, så de OLED-skärmar du kan hitta i TV-apparater från Sony och Panasonic är det LG som har producerat.

Vad är den största skillnaden mellan OLED och LED?

Förenklat kan man säga att LED producerar ljus, medan OLED kan producera både ljus och färger. Den svarta färgen blir t.ex. verkligen svart, då OLED kan gå ner till helt avstängd. Detta kan inte en LED-tv, vilket gör att en OLED-TV är mer energisnål.

QLED

QLED är en ny TV-kategori som har utvecklats av Samsung. Man har förfinat LED-belysningen på baksidan och LCD-kristallernas funktion.

Många menar dock på att detta inte går att jämföra med OLED, som har en högre kvalité på bilden. Självklart är namnet QLED ett sätt från Samsung att försöka sälja sig in på marknaden genom att lura folk som inte har så stor koll att detta nästan är OLED eller t.om. bättre.

Samsung har numera även släppt både QLED-namnet och tekniken fri för andra tillverkare att använda också.

HDR

Förkortningen står för High Dynamic Range och är en videostandard, som ökar kontrasten och färgspektrat som TV:n kan visa.

Det kan dock vara lite pill för att aktivera denna inställning på det du vill se på TV:n.

Först och främst måste din TV såklart stödja det. Sen måste även den externa källan du kopplar in också göra det. När du kommit så långt måste man aktivera denna inställning på TV:n, för den klarar inte att göra detta av sig självt. I vissa fall måste HDR även aktiveras på den externa källan. Kan t.ex. vara en Apple-Tv.

Dolby Vision

Dolby Vision är en produktionsprocess från start till slut när man skapar en film. Från att man filmar, mastrar och sedan tittar på filmen på TV:n eller bioduken.

Metadatat för varje bildruta bestäms av Dolby och kompatibla TV-apparater kan sen läsa ut informationen och anpassa den till just den TV:n. Det här sker för varje bildruta.

En skillnad mot HDR10 är att den låter TV:n själv tolka metadatat, vilket den gör en gång för att sen behålla den inställningen filmen ut.

En annan skillnad är också färgdjupet. Dolby Vision är mastrat med upp till 12-bitars färgdjup mot HDR10:s 10-bit.

Dolby Vision klarar även 68 miljarder färger gentemot 1 miljard för HDR. Det gör att färgerna blir mer korrekta på en kompatibel TV.

Jag försökte själv att ställa in Dolby Vision för en OLED-TV och Apple TV 4K, men lyckades inte. Troligtvis hängde det på att HDMI-sladden inte var kompatibel. HDR-formatet lyckades jag dock ställa in utan bekymmer. Dock självklart inte utan att göra de nödvändiga inställningarna.

Tags

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *