LOADING

Type to search

Rikards Filmskola del1

Tips&Trix

Rikards Filmskola del1

Share

I den första delen tänkte jag ta upp lite om HD (High Definition), och skillnaderna mellan HD och SD.

SD är för er som inte känner till alla förkortningar vanlig "lågupplöst" video. det vill säga det du ser om du slår igång tv´n eller hyr en dvd film.

HD är som ni säkert vet högupplöst video. antingen 720p eller 1080i (1080p kommer i viss mån, men är ingen godkänd standard).

Nedan kommer lite korta förklaringar vad allting betyder.

SD: standard definition. Lågupplöst video, 576 lodräta pixlar. SD är oftast interlaced.

HD: High Definition. Högupplöst video med antingen 720 eller 1080 lodräta pixlar. HD är alltid i widescreen (16:9)! Det finns 2 godkända standarder 720p och 1080i, 1080p finns men är ingen godkänd standard.

p: Progressive betyder att filmen visas i ett bestämt antal helbilder per sekund. antalet helbilder beror på utrustningen och vad fotografen väljer. Men i Europa är det oftast 25helbilder/sekund.

i: Interlaced betyder att filmen visas med 50st halvbilder/sekund. Dessa halvbilder vävs ihop under visningen. Interlace existerar inte utanför video "träsket"!

Man började använda interlaced tekniken ihop med att tv-sändningarna började, en interlaced sändning tar nämligen upp mindre bandbredd än en progressive sändning.

HD ger en överlägsen detaljrikedom jämfört med SD, men kräver givetvis därav även mycket mer bandbredd! så i dagens läge är det inte tekniskt möjligt att ha HDTV utsändningar via tex det digitala marknätet, det finns helt enkelt inte tillräckligt med bandbredd. Därför att HDTV änsålänge begränsat till satelit sändningar.
Det har gjorts vissa försök under tex fotbolls VM i sommras att sända HDTV via marknätet, men bara på vissa orter där det har funnits utrymme kvar.
Så, egentligen är den digitala teknik som används i dagens sändningar redan förlegad innan den ens har hunnit komma ut på marknaden.

fler och fler köper en HD-Ready platt tv och förväntar sig bättre bild, vilket man inte får sålänge man inte matar tv´n med bättre signaler. Dom gamla hederliga CRT tv apparaterna har ofta bättre bild sålänge man matar dom med SD sändningar.
Och här tycker jag personligen att vi gör ett stort misstag som lägger miljontals kronor på förlegad teknik när vi bygger ut det digitala marknätet!

Next Article

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up