LOADING

Type to search

Sibelius 4

Sibelius 4

Share

Jag har använt notskrivningsprogrammet Sibelius 4 i arbeten i skolan och även privat och tycker det har det mesta man kan behöva. Nu finns även Sibelius 5 vilken jag inte har testat men som jag hört ska vara lite annorlunda och snäppet bättre.

Programmet är tydligt när man vill starta upp ett nytt projekt. Det är bara att följa instruktionerna och det finns många bra valmöjligheter. När man sen ska sätta sig in i programmet kan det ta lite tid. Grunderna tar inte så lång tid att lära sig men resten kan vara lite klurigt tycker jag. Det mesta ligger på logiska platser men ibland får man leta igenom hela menyn innan man hittar det. För att skriva in noter finns det väldigt många alternativ och det är bara att välja det som passar bäst. Jag tycker det är en smaksak och olika beroende på vilken låt det är. Man kan till exempel spela på en klaviatur och då kommer noterna in automatiskt men risken är då att det inte blir riktigt tight. Man kan också klicka in noterna med musen eller tangenterna vilket tar betydligt längre tid. Det bästa med programmet är att ljuden som spelar upp det man skrivit ner är ganska snygga. Man får en ganska bra bild av hur det kommer att låta.
Det finns en användbar funktion där man kan skanna in redan nedskrivna noter som Sibelius då tar in i programmet. Denna funktion får man ladda ner från hemsidan.

Även fast jag jobbat med Sibelius en del så upptäcker jag nya saker hela tiden. Det gör det roligt att jobba med för man kan hela tiden utvecklas och bli bättre. Jag ger betyget 4 för att det är ett bra program som har allt man vill ha. Ett litet minus för att det tar lite för lång tid att lära sig och att det ibland är ologiskt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *