LOADING

Type to search

OpenOffice.org 2.4

OpenOffice.org 2.4

Share

Microsoft Office har länge varit ensam herre på täppan. Några uppstickare har kommit och gått, några har hållit sig kvar. OpenOffice.org är en programvara som är här för att stanna, och den har nyligen släppts i version 2.4.

Vad är det då som gör OpenOffice.org till en utmanare? Det första man tänker på är så klart priset. Prismässigt måste ju en gratis programvara vinna med hästlängder över en relativt dyr produkt som Microsoft Office.

Tyvärr är det också nästan bara på priset som produkten slår sin största konkurrent, och det är inte så konstigt. Microsoft har utvecklat sina produkter under många år, och har en stor organisation med personal som ser till att fixa buggar och utveckla gränssnittet. Och det är framför allt där vi ser skillnader. När Microsoft har tagit stora steg mot mer användarvänlighet, både med 2003- och 2007-versionerna av sin Office-svit, så är OpenOffice.org kvar på 90-talet. Det påminner mycket om Microsoft Office 97 i gränssnittet, och även om funktionerna är bra, betydligt bättre än Microsofts var i 97, så saknar vi användarvänligheten. För en annan som har använt Office sedan version 4.3 i början av 90-talet är det inga problem att komma in i OpenOffice.org, men det är helt enkelt inte modernt.

Det som däremot talar för OpenOffice.org är däremot att det har mycket bra stöd för Microsofts (och många andras) filformat, och att det genererar PDF-filer snabbt och enkelt, något som kostar ganska mycket extra pengar i Microsofts programvara.

Version 2.4 släpptes även på svenska, vilket naturligtvis är en fördel, föregångaren (2.3) släpptes aldrig på svenska. Och redan har vi sett smygtittar på hur version 3 kommer att se ut, och där verkar det som att gränssnittet får sig ett rejält lyft. Kanske är det då Microsoft får se upp på riktigt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *