På en McDonald’s restaurang i Boston så testades en ny typ av kamera nyligen. Kameran fungerar på det sättet att den snappar upp ansiktsuttryck, någonting som testades på McDonald’s personal och gäster. Snabbt kunde tekniken analysera hur kunderna uppfattade servicen och se om de var nöjda eller missnöjda. Under lunchen blir det stressigare på restaurangen och det syntes hur stressen från personalen smittade av sig på gästerna. Kameran framställdes som en ersättare till undersökningar och liknande, då den sannolikt är mer korrekt när det kommer till just hur man uppfattar situationer.
Uttryck som är svåra att se för våra egna ögon hinner kameran med att se och mannen bakom uppfinningen säger att den uppnår ungefär 95 % träffsäkerhet gällande de känslor som den kan uppfatta, bland annat rädsla, förvirring, avsky och glädje. Med en inspelning på 30 frames per sekund så hinner den ta in och analysera även de allra minsta ansiktsuttryck som vi visar.
Man börjar se stor potential i kameran och nu diskuteras det vilt i vilka andra sammanhang man skulle kunna använda den. Politikerna skulle potentiellt kunna utvärderas i hur säkre dem är i sina frågor. Pokerproffs hävdar att man skulle kunna avslöja ”tells” i sporten, alltså omedvetna rörelser du gör när du bluffar. Tulltjänstemän skulle även dem ha nytta av kameran för att upptäcka beteenden som är lite avvikande och speciella.
Den nya Pixarfilmen Inside Out är genomgående en film som kretsar runt känslor och den kände amerikanske psykologen Paul Ekman var med och styrde i manusarbetet. Ekman drog själv ut på en expedition till Papa Nya Guineas djungel på 1950-talet och väl där gjorde han en upptäckt som bekräftade hans teorier gällande hur pass internationella våra ansiktsuttryck är. Folket i stammarna som han träffade på förstod alla hans ansiktsuttryck och använde dem även själva, trots att de inte alls kunde förstå varandra språkmässigt. Forskningar visar även att personer som föds blinda använder likadana uttryck som vi med syn gör. Med andra ord så är våra uttryck någonting som sitter inuti oss, ett mänskligt beteende. Lie to me är en tv-serie där en doktor hjälper polisen att avslöja brottslingar som ljuger med hjälp av deras uttryck och beteenden. Doktorn i serien är baserad på just Paul Ekman och även i detta område skulle kanske kameran kunna hjälpa till.?
Aldebaran Robotics är ett franskt företag som är framgånsrika inom robotteknik. Under 2015 lanserade man roboten Pepper som snabbt sålde slut på exemplar. Pepper kan nämligen läsa av människors känslor och du kan ha roboten hemma. Pepper reagerar efter dig, beroende på dina ansiktsuttryck och vad du säger till den. Företaget släppte en briljant reklamfilm i samband med försäljningen, där man ser hur Pepper bland annat muntrar upp en nedstämd tjej.
http://youtube.com/watch?v=DJwNoaCN0TY
Utvecklingen går ständigt framåt och robotar som endast sköter fabriksjobb är snart ett minne blott. Idag kan dem göra och uppfatta så mycket mer, till och med tala med oss och känna våra egna känslor. Nåja, åtminstone känna igen dem. Jag ser med spänning fram emot hur det ser ut längre fram i tiden med tekniken. Kanske allra mest känslomässigt.
Anton har även sin egen sida www.usaportalen.se som skriver om amerikanska nyheter.
Av: Anton Brandberg