LOADING

Type to search

När olyckan är framme – så bör du agera vid trafikskada

När olyckan är framme – så bör du agera vid trafikskada

Share

Årstiden för förrädiska vägar är här och trafikolyckor kan väldigt lätt ske om man inte är försiktig – men det är inte alltid lätt att resonera logiskt och ta reda på fakta när olyckan väl är framme. Då är det bättre att vara förberedd och veta var man ska vända sig ifall att, menar Henrik Grotte.

Henrik Grotte driver Folkets ombud, en organisation som hjälper personer som drabbats av skador i samband med olycka eller sjukdom.

Vid just trafikskador har man till och med rätt att få ersättning för sitt ombud från sitt försäkringsbolag där bilen var trafikförsäkrad. Det är många som inte har koll på det och man får oftast höra frågan många gånger, i fall det verkligen stämmer – men faktum är att du har rätt till flera olika ersättningar vid trafikolycksfall som kan vara bra att ha koll på, berättar han.

Olika ersättningar vid trafikolycka

Förutom ersättning för ombud kan du bland annat få ersättning för direkta kostnader orsakade av olyckan, som till exempel krossade glasögon, mediciner och ersättning för transport till sjukhuset.

Du kan också få så kallad akutersättning; en ersättning på 2500 kronor per månad för värk och sveda och fall du behöver vård i hemmet. Vårdas du på sjukhuset ligger ersättningen istället på 4000 kronor per månad. Har du arbete kan du även ersättas för inkomstförlust; du ersätts då med skillnaden mellan vad du skulle ha tjänat om du arbetat, jämte vad du fick ut från Försäkringskassan, förklarar Henrik.

Det finns inte heller något speciellt tak för ersättning vid inkomstförlust, så länge du kan stryka dina inkomster.

Så här gör du för att få ersättning

För att öka dina chanser till att få ut din rättmätiga ersättning gäller det att du agerar rätt från början. Du behöver till exempel kunna bevisa för ditt trafikförsäkringsbolag att skadorna du söker ersättning för har samband med trafikolyckan.

Det första du bör göra när du varit med om en trafikolycka är därför att söka vård, så att en läkare kan dokumentera dina skador, som du sedan kan använda i ditt försäkringsärende, fortsätter Henrik förklara.

All kommunikation med försäkringsbolaget bör i sin tur ske skriftligen, för att öka bevisningen vid tvetydigheter.

Då blir det inga kostsamma missförstånd, avslutar Henrik Grotte.

Av: Johanna Järvstråt

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *