LOADING

Type to search

Dependency – nytt dataspel om diabetes

Dependency – nytt dataspel om diabetes

Share

Dependency är ett nytt svenskt dataspel för tonåringar och unga vuxna med typ 1-diabetes. Spelet har utvecklats tillsammans med vården och är ett enkelt och underhållande sätt för personer med diabetes att lära sig mer om sin sjukdom. Dependency är del av en växande internationell trend med digitala hälsospel inom vården.
Dependency är ett plattformsspel i klassisk Film Noir-anda där spelaren ska rädda sin älskade och lära sig hantera sin diabetes i ett flertal olika situationer. Det innebär ett nytt pedagogiskt och interaktivt sätt att informera om typ 1-diabetes och samtidigt ge spelaren underhållning. Spelet är utvecklat av Know IT Hello There i Göteborg på uppdrag av läkemedelsföretaget Eli Lilly som ligger bakom idén med spelet.
Sverige först med dataspel om diabetes
Dependency är det senaste steget i att lära personer med diabetes att förstå hur viktigt det är att hålla en jämn blodsockernivå. För ett år sedan kom dataspelet Equalize för barn mellan 8-14 år, följt av Equalize Junior för de allra minsta. Equalize finns även som app. Sverige är med dessa spel först i världen att använda dataspel som ett pedagogiskt verktyg inom diabetesvården.
– Mottagandet av Equalize-serien har varit otroligt positivt både inom vården och bland patienter. Vi har samtidigt fått många önskemål om ett spel som är anpassat för tonåringar och unga vuxna som också behöver lära sig mer om sin diabetes, säger Carin Landsmer, marknadschef på Eli Lilly.
Peter Adolfsson, överläkare och barndiabetolog vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg, har som medicinskt sakkunnig varit med och utvecklat spelet.
– För många ungdomar med diabetes handlar klivet in i vuxenvärlden om att själv i större grad än tidigare ta ansvar för sin komplexa sjukdom. Det är viktigt att förstå varför man måste äta regelbundet, röra på sig och ta sitt insulin. Forskning visar att interaktiva spel om hälsa har en direkt påverkan på beteendet, säger Peter Adolfsson.
Hälsospel utvecklade i samarbete med vården
Spel är snabbt på väg att bli ett viktigt verktyg för att främja och informera om hälsofrågor. I höst startas den internationella tidskriften Games for Health: Research, development and clinical applications med fokus på användningen av spelteknologi inom hälso- och sjukvården. Tidskriften är den första i sitt slag som uppmärksammar nya rön på området.
– Dataspel som pedagogiskt verktyg inom vården är ett område där det händer väldigt mycket just nu. Medie- och tekniklandskapet förändras och vården behöver nya sätt för att nå ut. Dependency är mer utmanande i både form och innehåll än det som gjorts hittills kring diabetes och tar upp situationer som ligger närmare de vuxnas vardag. Exempelvis får den som spelar kunskap om vad som är viktigt att tänka på vid bilkörning, alkoholkonsumtion, utlandsresa och sjukdom, säger Ragnar Hanås, överläkare och barndiabetolog vid Barn- och ungdomskliniken i Uddevalla och Norra Älvsborgs länssjukhus.
Ragnar Hanås har skrivit flera böcker om diabetes hos barn och ungdomar och har som medicinskt sakkunnig tillsammans med Peter Adolfsson varit med och utvecklat spelet.
För ytterligare information kontakta
Cecilia Björkman, kommunikationschef Lilly, 070-609 88 36, bjorkmance@lilly.com
Peter Adolfsson, överläkare och barndiabetolog vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg, 031-343 67 79, 070-628 72 32, <a href="mailto:peter.adolfsson@vgregion.se">peter.adolfsson@vgregion.se
</a>Ragnas Hanås, överläkare och barndiabetolog vid barn och ungdomskliniken i Uddevalla och Norra Älvsborgs länssjukhus, 070-810 51 14, <a href="mailto:ragnar.hanas@betamed.se">ragnar.hanas@betamed.se
</a>Oskar Eklund, vd Know IT Hello There AB i Göteborg, 0761-12 03 86, oskar.eklund@knowit.se
Läs gärna broschyrer om spelen här. Se även mer information och pressbilder här i pressrummet på MyNewsdesk, se även: www.equalize.se
Om Dependency
Dependency är ett storybaserat plattformsspel i klassisk Film Noir-anda där spelaren ska rädda sin älskade och lära sig hantera sin diabetes i ett flertal olika situationer. Dependency betyder ”beroende” och anspelar på samspelet mellan de två karaktärerna Harvey och Vicky som har typ 1-diabetes. De är beroende både av varandra och sitt insulin.
Dependency är framtaget för tonåringar och unga vuxna och utmaningarna i spelet är anpassade speciellt för målgruppen. Spelet som denna gång är på engelska går ut på att utforska en spännande miljö full av faror och äventyr och att samla poäng genom att hålla en jämn blodsockernivå. Handlingen i Dependency går ut på att rädda sin älskade från den onde Zacharias Slim. Extrabonus får den som spelar genom att hålla blodsockernivån mellan 4-8. Spelet varvas med tecknade sekvenser som driver handlingen framåt. Det gäller även att akta sig för skurkarna med sockervapen.
Spelet innehåller sju olika episoder med olika spelutmaningar samtidigt som den som spelar får ta del av viktig kunskap om diabetes. Spelaren lär sig till exempel vad man bör tänka på inför en flygresa, hur för lågt eller högt blodsocker kan påverka bilkörning, vad som är viktigt avseende alkoholkonsumtion, samt vad som kan hända vid fysisk aktivitet eller sjukdom.
Equalize-serien – en svensk innovation
Det första Equalize-spelet kom 2010 och är ett plattformsspel som på ett pedagogiskt sätt utbildar om typ 1-diabetes samtidigt som spelaren får en rolig upplevelse. Equalize betyder ”jämna ut” vilket är vad det hela går ut på – att hålla en jämn blodsockernivå. Spelkaraktärerna svimmar om nivån blir för hög eller för låg. Det gäller att klara olika utmaningar och samtidigt ha kontroll på blodsockret. Spelen har utvecklats och testats av olika grupper bestående av barn, ungdomar, vuxna och diabetesspecialister. Equalize är en svensk produkt som också först lanserades i Sverige. Tanken är att spelen även ska kunna översättas till andra språk. För närvarande är det under lansering i ytterligare tre länder. Spelet vann Svenska Designpriset 2010 i kategorin ”Information/webb”.
Equalize är i ursprungsversionen textbaserad och vänder sig främst till barn mellan 8 och 14 år som har diagnostiserats med typ 1-diabetes. Equalize Junior som blev klart i juni 2011 vänder sig till barn i förskoleåldern. Samtliga tre spel i serien finns som kostnadsfria onlinespel på www.equalize.se och kommer även att finnas tillgängligt på diabeteskliniker runt om i landet. Ursprungsversionen av Equalize finns även sedan juni 2011 som app till smartphones och surfplattor. Läs mer om Equalize Junior här.
Läs gärna broschyren om spelet Equalize här. Se även mer information och pressbilder i pressrummet på MyNewsdesk: http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/eli_lilly/tag/equalize, se även: www.equalize.se
App-versionen av Equalize finns att ladda ner kostnadsfritt från Apples App Store http://itunes.apple.com/se/app/equalize/id421388692?mt=8 och Android Market https://market.android.com/details?id=se.hellothere.equalize&feature=search_result
Om spel och diabetes
Typ 1-diabetes är en livslång sjukdom. Med bättre kunskap ökar barnens chanser till goda vanor senare i livet. Att möta unga patienter med diabetes är en utmaning. För vården kan spelet fungera som ett stöd för att hjälpa diabetespatienten att sköta sin behandling och uppnå sina blodsockermål. Spelet kan även bidra till att fler som berörs av att ett barn har diabetes, såsom kompisar, skola, fritids och idrottstränare, förstår sjukdomen.
Om Lilly Diabetes
Lilly är ett av världens största läkemedelsföretag. Lilly har i mer än 80 år satsat på att hjälpa patienter med diabetes och har kontinuerligt utvecklat innovativa behandlingsmetoder för läkare och patienter. Eli Lilly & Company har stått bakom en rad betydande framsteg inom diabetesbehandlingen. Lilly var först med att ta fram insulinet 1923, www.lilly.se.
Om Know IT AB
Know IT AB (publ) är ett IT-konsultbolag som bidrar till företags och organisationers framgångar genom att utveckla och ta långsiktigt ansvar för värdeskapande processer, funktioner och IT-lösningar. Verksamheten omfattar tjänster inom verksamhetsutveckling, systemutveckling och applikationsförvaltning. Know IT etablerades 1990 och har idag cirka 1450 medarbetare representerade på 23 orter i Sverige och på fem i Norge samt en vardera i Estland, Finland, Kina, Ryssland och USA. Know IT AB (publ) är noterat på den Nordiska Börsen i Stockholm. För mer information om Know IT, besök gärna <a href="http://www.knowit.se">www.knowit.se</a>.

Pressreleasen kommer från: Newsdesk

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *