LOADING

Type to search

Typiska problem för dig som jobbar vid datorn

Typiska problem för dig som jobbar vid datorn

Share

Massören Dani på Massage by Dani i Malmö går här igenom en del av de problem som människor som jobbar mycket med datorer och skärmar kan få och vad man kan göra i förebyggande syfte, innan problemen blir kroniska.

Dani menar att de mest typiska problem som människor får vid långvarigt arbete vid datorn eller med mobiltelefon ”musarm”. Musarm är samlingsnamn för olika problem som är koncentrerade i underarmen och handleden. Orsaker till uppkomsten är felaktig, ensidig arbetsställning. 

Till att börja med blir de första tecken på ont när man arbetar och man känner inte av smärta när man vilar. Det är senor som blir ömma först, sedan är det nerv och till slut är det musklerna. Fortsättningsvis kommer problemen att eskalera och sprida sig till överarm, axlar, nacke, skulderblad, om man inte ändrar på situationen. 

På vilket sätt kan massage hjälpa? 

Under sessionen gör jag att göra en noggrann undersökning och konsulterar med kunden om huruvida problemet har uppstått och hur länge man har haft smärta och i vilken grad. Därefter gör jag behandlingen utifrån kundens egna problem så att man skräddarsy behandlingen för var och en individuellt, säger Dani. 

Eftersom man har olika åldrar och olika fysiskt tillstånd, är det omöjligt att säga i förväg hur behandlingen kommer att se ut. Man måste anpassa massagebehandlingen så att det ger fullkomligt resultat, tillägger han. 

Hur många gånger behöver man gå? 

Återigen vill jag poängtera att allting är individuellt och man har olika behov beroende på smärtgrad och ålder samt hur länge man har haft problemet. Samtidigt är det även viktigt att lyssna på vad jag ger för övningar att göra hemma, som till exempel att använda fotinlägg. 

Några kommer bara en gång och problemet är löst. Andra kommer tio gånger för att de har problem som inte går att lösa med en behandling. 

Varför ger du för övningar som kunden får göra hemma?

För det mesta är det viktigt att göra de rekommenderade övningarna hemma för att bli bukt med problemet. Felaktig arbetsställning som orsakat smärtan måste åtgärdas även med viss övning. Teamwork gör att man får snabbare resultat. 

Av Nina Jansdotter

Foto Roland Gudinge, Mood Frames

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *