Viktor Johansson från Sverige vann Google Photography Prize 2012

24-årige fotografistudenten Viktor Johansson från Stockholm har vunnit Googles globala fotografitävling Google Photography Prize 2012 med sina foton av elitsimhopparen Christoffer Eskilssons träningspass i Eriksdalsbadet, Stockholm.

Google startade Google Photography Prize tillsammans med The Saatchi Gallery i London för att hitta morgondagens stjärnfotografer och ge fotostuderande världen över en chans att visa upp sina verk på en internationell plattform.

20 000 studenter från 146 länder deltog i tävlingen som bestod av tio olika kategorier: Night, Me, Point of View, Action, Sound/Silence, Sport, Travel, Food, Fashion och Street. En vinnare utsågs i varje kategori och Viktor Johansson vann i kategorin Sport.

Viktor Johansson, som till vardags studerar Bildjournalistik på Nordens Fotoskola Biskops-Arnö,  utsågs till vinnare av en jury bestående av kuratorn och fotografiskribenten Susan Bright, fotograferna Elina Brotherus, Zwelethu Mthethwa, Dayanita Singh, Terje Sörgejerd och Joel Sternfeld, och Nigel Hurst, CEO på Saatchi Gallery.

Juryns motivering löd:
”Viktor har visat oss hur det är att vara elitidrottare på ett annorlunda sätt än vad vi är vana att se i media. Istället för glamorösa rörelsebilder på idrottare som tävlar har han producerat fängslande och oväntade foton som fokuserar på de långa och ensamma timmar av repetitiv träning och utförande som krävs för att bli bäst inom en sport”.

Viktors fotografier av Christoffer Eskilsson kommer nu att ställas ut på The Saatchi Gallery tillsammans med de andra nio finalisternas foton mellan 25 april till 22 juli och Viktor har också vunnit en veckolång resa till valfri plats i världen med en berömd fotograf för att ytterligare kunna utveckla sitt fotograferande.

Mer information om Google Photography Prize 2012:
Webbsida
G+ sida

Mer information om Viktor Johansson:
G+ sida

För ytterligare information vänligen kontakta:
Mia Reynolds
JustPR
Mobil: 0708 291724
Mejl: mia.reynolds@justpr.se

Pressreleasen kommer från: Newsdesk

Lämna en kommentar