LOADING

Type to search

Nya titlar i det digitala arbetslivet

Nyheter

Nya titlar i det digitala arbetslivet

Share

Av Cathrin Frisemo

Webbföretagare, webbentreprenörer och digitala nomader är nya yrkeskategorier som dyker upp i utvecklingen av arbetslivet i Cyberspace. Efter en diskussion som jag startade i sociala medier i våras kom följande definitioner fram:

Webbföretagare: Företagare som driver, endast eller nästan enkom företaget på internet.

Webbentreprenörer eller digital entreprenör: Entreprenörer som använder internet för att skapa nya varor och tjänster med internet som huvudsaklig arena. Är ofta egna företagare men behöver inte vara det. Man kan vara webbentreprenör som t.ex. anställd på Google, Apple m.fl. Självklart kan man både vara egen företagare och anställd.

Digital nomad: Jobbar nästan endast via internet och rör på sig rent fysiskt mellan olika platser. Man kan vara både egen företagare eller anställd som digital nomad. Digitala affärsmodeller är ett exempel på utbildningar för dem som vill bli digitala nomader.

Anställda som huvudsakligen jobbar i Cyberspace behöver inte en fast arbetsplats för att utföra jobbet, men har tillgång till en arbetsplats och måste vara där emellanåt. Av säkerhetsaspekter kan de rent fysiskt behöva vara på arbetsplatsen för att ha tillgång till viss data.

Nya yrken är en följd av utvecklingen av nya affärsmodeller i Cyberspace och detta tar jag upp i min bok "WILF- Din Guide till det digitala arbetslivet, som släpps nästa vecka.

Blogg: www.wifl.se

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *