Allt är inte gyllene klick och delningar som glimmar

Senaste tiden har många Facebookanvändare fått en video skickad till sig från en vän. Avsändaren hävdar att det är privat video på dig. Många blir oroliga och en del arga över att det finns en eventuell videoinspelning på dem. I samband med att videon öppnas ges en applikation på Facebook per automatik ett godkännande att komma åt din lista med dina vänner. Sen är bollen i rullning, samma meddelande skickas nu vidare till alla personer i ditt nätverk, fast nu är det du som är huvudroll i videon och så fortsätter det.

Detta låter kanske inte så farligt.. men det kan det vara. Du vet inte vem du ger ditt godkännande till och vad personerna bakom applikationen har på sin agenda. Om du har tur rör det sig om ett dåligt skämt. I annat fall kan det vara massutskick av reklam, eller till och med ett försök att komma åt känsliga uppgifter som till exempel kontouppgifter eller liknande.

Det har talats mycket om bolån och räntor den senaste tiden. Varför inte applicera tanken om lån och räntor på ditt Facebookanvändande? Se allt du gör på Facebook som en ekonomisk transaktion. Okej, kanske inte allt, att säga hej till grannen eller någon annan i ditt kontaktnät bör ej ses om en ekonomiskt transaktion, ett hej kostar dig inget och antal hej du har i ditt ordförråd är inte begränsat, och ingen kan ta skada av det. Men om vi däremot klickar gilla och delar allt som kommer i vår väg kan det ruinera oss. Tänk på videon som beskrivs ovan, det kvittar hur många insättningar du gjort på ditt social medier-konto, om du skulle råka klicka på en sådant länk och en person i ditt nätverk råkar ut för någon form av lurendrejeri kan det stå dig dyrt.
Var därför restriktiv med vad du klickar på. Om det verkar skumt, är det också oftast det.

Det finns ingen anledning att gråta över klickade klick, be istället om ursäkt och tala om för dina vänner att du gjort ett misstag. De flesta har överseende med att man gör fel ibland. Oftast handlar det om att skapa trygghet. Det är skönt att veta att man inte figurerar i en video som sprids på Facebook mot sin vilja.

I förebyggande syfte för att undvika obehagliga videos och virus kan du via inställningar ta bort möjligheten för andra att tagga ditt namn i bilder och videos. Du kan ställa in så att du först granskar inlägg som du blir taggad i, innan de publiceras på din sida. På så sätt behåller du kontrollen över vad som läggs upp på din sida. Detta för att förebygga att andra, av ren nyfikenhet, råkar klicka på videos av liknande slag.

Glöm inte att din smarta telefon även fungerar som en traditionell telefon, ring och fråga dina vänner om de taggat dig i ett inlägg som verkar skumt.
När du ändå har din vän på tråden, påminn personen om att byta lösenord då och då. Och varför inte tipsa din vän om att se över och rensa bland sina applikationer.

Om du skulle klicka dig fram till ett virus, tveka inte att anmäla det till Facebook. Detsamma gäller om du misstänker att någon har kapat ditt eller någon annans konto. Polisen finns till ditt förfogande.

Var försiktig med att godkänna applikationer, även om det kan verka kul att ”ta reda på sin mentala ålder”. Men är det värt det?
Har du råd att klicka?

Nina Jansdotter, beteendevetare

Robin Jönsson, student vid Lunds Universitet

Lämna en kommentar