Facebook är på gång att lansera en ny knapp

2015-09-20


Av Irene Anderberg

Facebook meddelande i veckan att de kommer att lansera en ny typ av knapp. Många har väntat på detta och vissa vill ha en ren ogillaknapp och andra inte. Nina Jansdotter, beteendevetare, välkomnar en ny typ av knapp, men hon anser att den måste hanteras med varsamhet.

Att kunna visa sitt deltagande på ett annat sätt än att trycka gilla på ett sorgligt inlägg exempelvis, är något som länge efterfrågats. Men att utforma det som en tumme ner kan bli lite fel, tror hon.

– Om den används som en ren kommentar till att inlägg om att någon ligger hemma i influensa är den lätt att förstå. Men om man använder ogillaknappen för att man ogillar en åsikt eller en person så bör man orka skriva en kommentar.
Det kan bli rörigt från början

Nina Jansdotter tror att det kommer att ta ett tag innan vi förstår vad ogillaknappen egentligen betyder, under den tiden blir det nog rörigt. Och med tanke på all nätmobbning känns det viktigt att man kan diskutera och inte bara trycka på en knapp.

– Det är ett väldigt starkt symbolspråk med en tumme ner, då kanske det inte har med empati att göra. Det kanske ska vara ett hjärta istället? Eller så får man utbilda människor i vad en anna typ av symbol betyder. För just tummen ner tror jag användarna kommer tycka det är tufft att få.

Om man lyssnar på vad Mark Zuckerberg säger så uttrycker han nästan en allergi mot idén om en ogillaknapp, att han menar att det inte är den typen av samhälle Facebook vill bidra till. Samtidigt är det oklart när den ska lanseras och kommer att testas i en mindre skala först.

- Alla plattformar vi kommiunicear på utvecklas och vi också så det gäller att hänga med och ta till sig det bästa av det som händer, avslutar Nina Jansdotter.

Bookmark and Share

 
 
blog comments powered by Disqus
 
 

Uttryck dina åsikter

Kommentarer
Håller du inte med om recensentens synpunkter på produkten eller har du något att tillägga angående den senaste nyheten?
På Teknikfreak kan du komma med dina kommentarer på våra nyheter, recensioner och tips & trix. Dina synpunkter är viktiga.